Начало » Общност » Жители в центъра на Варна не говорели български език

Жители в центъра на Варна не говорели български език

В географския център на Варна, където се намира ромската махала Максуда, растат поколения, които не знаят български език.

Това каза общинският съветник Костадин Костадинов във връзка с последните случаи на напрежение в страната заради роми.

„Децата там започват да учат, едва след като влязат в училище, ако евентуално влязат. Формално се водят, че присъстват, но на практика не ходят и не участват по никакъв начин в учебния процес. Учителите и директорите си затварят очите за това, защото ако пишат отсъствия и кажат истината такава каквато е, бройката на учениците ще спадне, отпадат паралелки, а може да бъде затворено и цяло училище. По този начин се поощрява откъсването на една част от населението и от територията на нашата страна от държавния организъм и структурите на държавата“, допълни още Костадин Костадинов.

По думите му във Варна, всички цигани се определят като турци.

„Ако погледнем строго формално, чисто по признак на майчин език и самосъзнание, те действително са такива. Техният майчин език е турски, те са мюсюлмани и считат себе си за турци. Тези хора в момента живеят в центъра на града. Правил съм теренни проучвания, в географския център на Варна растат поколения, които не знаят български език“, заяви Костадинов.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева