Начало » Общност » Варненка спечели трето място на световен конкурс по флористика

Варненка спечели трето място на световен конкурс по флористика

Марина Ръкова от Варна спечели престижното трето място на световен конкурс по флористика (декоративно аранжиране на цветя) в Лисабон.

Конкурсът на тема „Моя любима Португалия“ се организира от португалския клон на Международната асоциация на флоралните дизайнери, в който участват хора от цял свят – Китай, Япония, Монголия, Мексико, Перу, Африка и др.

Първоначално Марина е нямалa да участва в състезанието, но в последствие е била включена в него, като единствен представител на България.

Конкурсът е протекъл в три тура, като в първия нашенката получава максимален брой точки за направата на букет спирала, в който се използват 90% от цветята и се нареждат по 45 градуса плътно едно до друго.

Във втория тур участниците е трябвало да направят олимпийски букет, където варненката става на второ място.

В последния трети тур Марина споделя, че не се е представила толкова добре и сама е видяла грешките си. Тя е изработила т.нар. сърце на Португалия, което представлява куха сфера със светеща синя и червена лампичка и с дъга отгоре на метална конструкция, което наподобява перчама на португалския петел в червено и черно.

Разочарована от представянето й в последния тур, Марина не очаква да получи награда, докато не чува името си. Заедно с представителката на Грузия си поделят престижното трето място.

Макар, че Ръкова е икономист по професия, от малка я влече изкуството. Интересът към флористиката се е запалил покрай японката Юкико, която дълги години е преподавала уроци по икебана, в което също се аранжират цветя, но е коренно различно от флористиката.

Марина преподава в няколко варненски школи и читалища на малки и големи, но споделя, че флористиката не е толкова развита у нас, а има бъдеще.

„Това е едно екологично изкуство, което влияе много добре на здравето, създава положителни емоции и разтоварва човек“.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева