Начало » Общност » Военноморският музей във Варна получи ценен артефакт

Военноморският музей във Варна получи ценен артефакт

На днешния военен ритуал по повод 106 години от победата на българския миноносец „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ през Балканската война, Военноморският музей във Варна получи ценен артефакт.

Той беше връчен от президента на българската военноморска конфедерация и председател на клуб „Миноносец „Дръзки“ – капитан I ранг, офицер от запаса Васил Кръстев.

„Имам приятното задължение да връча един артефакт на варненския Военноморски музей, свързан с годините, които честваме. Това е оригиналната жалейка, траурната лента от погребението на капитан I ранг Георги Купов – храбрия командир на българския „Дръзки“, съобщи Васил Кръстев.

Лентата е намерена на тавана в една къща във Враца и е предадена от съмишленик на клуба Валерий Волов Дяков.

Днешната годишнина беше отбелязана с военен ритуал по полагане на венци и цветя пред кораба музей „Дръзки“ и паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 г.

„Всяка година на тази дата и на това място засвидетелстваме, че паметта на днешното поколение е жива. Събитието от преди 106 години е едно от поредицата политически и военни сътресения в края на XIX и началото на XX век, които ни дават повод да се гордеем, че сме наследници на строителите на тогавашна България. Ако преди 106 години екипажите и техните командири са тръгвали в името на националното единение, нека и ние днес обръщайки се към миналото, да сведем глави на признателност към тях с надеждата да запазим силата на каузата им за бъдещето“, заяви директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

Източник: moreto.bg

 
<
Петя Митева