Начало » Здраве » Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Има шанс да възстановим договора за белодробни трансплантации във Виена

Ако България започне да дарява повече органи към Евротрансплант, има вероятност да се възстанови договора с Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa и българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, отново да бъдат лекувани там.

Това заяви професор Bалтер Клепетко – виртуозен хирург и ръководител на клиниката в австрийската столица.

Bалтер Клепетко е човекът, който след лични разговори на бившия вече директор на Агенцията за трансплантация Мариана Симеонова с него, се съгласи българи да бъдат трансплантирани във Виена.

До миналата година, когато договорът с клиниката действаше, 8 българи претърпяха успешни белодробни трансплантации в австрийската столица.

После договорът изтече и не беше преподписан. По случая бяха назначени 2 проверки, които все още не са установили защо.

Трима пациенти, чакащи за белодробни трансплантации у нас починаха, докато чакаха спасението, което към момента нито държавата може да им осигури, нито може да им се предложи спасение в клиника в чужбина.

Хората се надяват на спешни действия от страна на държавата, като най-спешното, според тях, е отново да се договорим с Виена.

Към момента в България за белодробна трансплантация чакат около 15 души.

В първото интервю пред българска медия хирургът, помогнал досега за спасяването на 8 българи, заяви, че българските здравни власти нямат вина за прекратяването на договора с Клиниката във Виена.

„По-скоро Евротрансплант създадоха нови завишени условия за така наречените споразумения за побратимяване и сега договорите са много по-сложни. Освен това има и друга причина – ние в клиниката във Виена нямаме достатъчно капацитет и трябваше да ограничим сътрудничеството с други страни“, обясни докторът.

Къде е решението, изходът от така създалата се ситуация?

Професор Клепетко посочи един сценарии, който може да даде резултат. По думите му България трябва да продължи опитите си за увеличаване на донорството, „колкото се може по-бързо и колкото се може по-ефективно“.

„Донорството в България наистина се подобряваше в миналото, когато директор беше д-р Симеонова, която положи много усилия за това. След нея не знам какво точно става. Но България трябва да докаже, че активно дарява органи на Евротрансплант, за да имаме възможност да предложим трансплантации на някои от пациентите. Със сигурност няма да можем да помогнем на всички, но поне ще можем да направим белодробни трансплантации на някои“, каза хирургът.

Ръководителят на белодробната клиника посочи, че към момента все още няма фиксирана среща с представители на родното здравеопазване.

„Тази среща все още не е фиксирана, но съм много отворен за нея. Ще продължавам да ви помагам – както мога. Още днес ще се чуя с мениджмънта, ръководството на болницата във Виена и съм оптимист, че скоро ще придвижим нещата напред“, посочи той, запитан дали новият директор на Агенцията за трансплантации д-р Михаил Христов се е свързал и поискал среща.

News.bg припомня, че в края на месец октомври шефът на агенцията Михаил Христов заяви, че вече е установен контакт с екип от трансплантолози от Истанбул, Турция.

По думите му с екипа е постигнато споразумение, с което те ще могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност. В същото време това ще служи като обучение за родните ни специалисти.

Професор Bалтер Клепетко коментира това: „Съжалявам, но това ми звучи теоретично. Практически, не виждам как ще стане това. Такива трансплантации не стават в спешен порядък! Не може да направиш спешно нещо, което не е добре подготвено. Изисква се много детайлна подготовка. Изисква дълъг период от време, за да се подготви, не става спешно и бързо… На първо място, за да учите хора е нужно да дойдат ваши специалисти във Виена – няма смисъл да идват наши екипи в България, като там не извършвате белодробни трансплантации. Така сме действали с много други страни. Българските специалисти трябва да дойдат при нас и да останат достатъчно дълго време.“

Според експерта българските екипи трябва да седят на обучение във Виена поне една година – това е минимумът.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева