Начало » Общност » Около 50 млн. лв. вложени в строежа на стадион „Варна“ до момента, 20 млн. трябват за завършването

Около 50 млн. лв. вложени в строежа на стадион „Варна“ до момента, 20 млн. трябват за завършването

Наличието на подпочвени води спънало изграждането на стадион Варна. 2/3 от съоръжението е готово, текат преговори с инвеститори, които да осигурят нужните за завършването на стадиона 20 млн.лв. Това сподели общинският съветник Димитър Карбов, представляващ Общинския съвет в дружеството Спортен комплекс „Варна“.

Ето какво още каза той:

„Виждаме, че строителството на стадион Варна продължава. Казах го и предния път, че темповете не са очакваните от нас, но в крайна сметка всичко опира до финансиране. Когато има пари и дейностите ще вървят. Що се отнася до завършването на стадиона и осигуряването на необходимите средства за окончателното му завършване, мисля че момента с продажбата на имоти от апортираните общински терени в смесеното дружество сме приключили. Първото, което е продадено на Кауфланд -16 декара, и останалите, които бяха продадени на фирмата изпълнител на строителните дейности, бяха спешни и необходими за доизграждането на подземната част от съоръжението. За нея твърдя, и подкрепям с документи, че 2/3 от строителните дейности са изпълнени към този момент.

Остава по-лесната част, която касае трибуните и игрището, и за която са необходими още около 20 млн.лв. Съвета на директорите на спортния комплекс води сериозни разговори с потенциални партньори инвеститори за да бъдат осигурени средства в най-близък срок и строителството на стадиона да приключи.

До момента около 50 млн.лв. са вложени в същинската част. Още около 20 млн.лв. са необходими за завършването.

Има и пречки от миналото, които забавиха изграждането на стадиона. Когато беше взето решение за това да не бъде направен ремонт на стадиона, а направо да се изгради ново съоръжение, тогава в изкопната част от дейностите бяха констатирани подпочвени води, за които твърдя че е било необходимо да бъдат укрепени до такава степен, че да гарантират строежа на стадиона след това. Трябвало е да бъдат взети мерки реално стадион Варна да не се окаже в зона на подпочвени води, които да създават сериозни проблеми в бъдещото му ползване.

А иначе спънките са до там, че от 2003 г. до 2014 г. по стадиона нищо не е правено. В този период са се водили едни дълги кореспонденции между Община Варна и евентуалния партньор в този спортен комплекс. Още през 2015 г., когато бях избран да бъда представител на Община Варна в дружеството направих един доста задълбочен доклад, в който съм описал всички събития, съпътстващи идеята. Не искам да нося отговорност за неща, които са се случвали преди да бъда общински съветник и да представлявам общината.

Стадион Варна се строи реално от края на 2014 г. Ако финансовите параметри преди повече от 15 години са били едни, сега са различни. Една торба цимент сега е три пъти по-скъпа, както и бензина. Затова не може сега да се коментира защо парите, които тогава са смятали инвеститорите да вложат в строежа, днес не са достатъчни“, каза Карбов.

Припомняме, че бъдещият спортен комплекс ще има капацитет 22 600 души. Общата разгъната площ на цялото съоръжение е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са предвидени за паркинг със 716 места.

Обектът ще има четири нива. Първото е за футболно игрище, подземен паркинг, съблекални за играчите и треньорите им.

Предвидени са още зала за пресконференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, складове.

Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, зала за спортна гимнастика, фитнес и съблекални ще бъдат разположени на второ ниво. Ниво три е за заведения за бързо хранене, ресторанти, бизнес клуб и бар. Фитнес център с разгъната площ 817.6 кв.м ще има на четвъртото ниво. Седалките за публиката ще заемат 5086 кв.м. Инсталациите ще са на площ 7112 кв.м.

Комплексът ще бъде съвкупност от съоръжения, сгради и инфраструктура, проектирани по най-модерни технологии, съчетаващи в себе си уникален дизайн и впечатляващи архитектурни решения.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева