Начало » Политика » Форум събра учени и практици на кръгла маса във Варна

Форум събра учени и практици на кръгла маса във Варна

Форум събра учени и практици на кръгла маса в Икономическия университет във Варна. В националната конференция на тема „Актуални правни предизвикателства в икономиката“ се включиха зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова и експерти от министерството, като целта бе разискване на актуалната проблематика на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Обект на дебати са предложения за усъвършенстване на законодателството, тенденции в сферата на правната регулация, на икономиката и становища с практическа насоченост.

Социалната икономика е насочена към социалните услуги и дейности, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Стана ясно, че приетия наскоро и обнародван в Държавен вестник Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика дава възможност на уязвимите групи от българското общество за по-лесно реализиране на пазара на труда. „Това беше една от основните цели. Чрез закона се дават и насърчителни мерки, които ще бъдат предприети от държавата. Ще бъде направен регистър на социалните предприятия в България, ще бъде изработена марка, която да отличава продукцията, за да може хората да имат избор и когато купуват един продукт да знаят, че той е произведен от социално предприятие“, поясни министър Петрова.

По нейни думи предстои да бъде разработена електронна платформа, чрез която ще се даде възможност на заинтересованите страни да създадат мрежа от социални предприятия в България. Чрез платформата те ще могат да комуникират помежду си и да обменят добри практики.

„Закона е насочен както към хората с увреждания, така и към техните родители, хората в предпенсионна възраст, хора зависими от алкохол и наркотици, преминали през лишаване от свобода и др. Т.е. законът дава възможност на онази част от тях, които са демотивирани, нямат образование и не желаят да се включат на пазара на труда, да имат възможност да се обучават, да се квалифицират и преквалифицират след което да влязат в едно социално предприятие и да работят“, каза още министърът.

Тя уточни и изключително важната за целта активност от страна на местната власт, както и самата връзка между националната и местната власт. Министър Петрова не пропусна да отбележи, че през последните няколко месеца във Варна се проведоха много интересни инициативи именно със социална насоченост.

Източник: chernomore.bg

 
<
Петя Митева