Начало » Общност » Автошествие и протест срещу цените на горивата се състояха

Автошествие и протест срещу цените на горивата се състояха

Автошествие и протест срещу цените на горивата се състояха във Варна. Събралите се около 200 души изразиха недоволство и от предвидените промени в застраховането и данъчното облагане на колите.

Около 200 души се събраха на паркинга на голям търговски магазин във Варна, за да протестират срещу високите цени на горивата.

 

„Защо сравняваме цените на горивата с Германия, с Англия и другите развити държави, а не примерно със стандарта  им на живот или с минимална работна заплата“, пита се Жулиан Кадиев.

 

„Примерно държавата може да направи ДДС-то по-ниско за горивата – да не е 20%, а да е 10, което на 10% 2,50 лв. си е 25 стотинки“, предлага Илия Коевски.

 

Недоволството на протестиращите обаче се разрасна и обхвана и други сфери – данъците на колите, застраховките, протестите на майките на деца с увреждания.

 

„Никъде в Европа го няма това. Нито застраховките са по този начин „бонус-малус“ и т.н. Аз съм изряден шофьор и се очаква да ми направят 25% отстъпка от „Гражданската“, а направя ли нарушение, ще ми я вдигнат с 400%. Защо?, търси логиката в системата „Бонус-малус“ Николай Неделчев.

Шофьорите протестират и и срещу драстичното увеличаване на данъците на употребявани автомобили.

 

„Погледнете паркинга и вижте колко нови автомобили има тук – 80% от населението ще бъде жестоко ударено от  новите цени“, посочи Жулиан Кадиев.

 

Демонстрантите подчертават, че протестът им е спонтанен и зад тях не стоят политически партии или организации.

 

„Аз и не искам оставка на правителството, аз искам едно правителство да започне да си върши работата наистина, защото виждаме, когато беше и БСП на власт какво беше, и Сакскобургготски и всички“, категоричен Илия Коевски.

 

Събралите се недоволни организираха автошествие, което премина през централните булеварди на града и стигна до общината, където беше организиран протестен митинг. Демонстрациите продължават и в неделя в другите големи градове в страната.

източник: Черно море

 
<
Budnavarna