Начало » Общност » Операта „Кармен“ гледаме днес на варненска сцена

Операта „Кармен“ гледаме днес на варненска сцена

Вечната история за страстната Кармен ще оживее днес на сцената на Държавна опера Варна.

Операта „Кармен“ на Жорж Бизе по новелата на Проспер Мериме ще се състои на голямата сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“, от 19 часа. Режисьор на постановката е Кузман Попов, диригент на симфоничния оркестър е Иван Кожухаров, сценографията е на Иван Савов, костюми – Лора Маринова, а хореография – Боряна Сечанова. Диригент на хора е Цветан Крумов, а участие ще вземе още Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев.

В ролята на Кармен ще видим Даниела Дякова, а в представлението участват още солистите на Държавна опера Варна: Ивайло Михайлов (Дон Хосе), Свилен Николов (Ескамилио), както и Линка Стоянова, Гео Чобанов, Илко Захариев, Галина Великова, Силвия Ангелова, Пламен Долапчиев, Теодор Петков.

„Кармен“ е едно от най-често поставяните оперни представления в света, като ролята на Кармен се счита за много сложна като вокално изпълнение и сценично превъплъщение. Ариите „Хабанера“ от първо действие и „Песента на тореадора“ от второ са едни от най-популярните в класическия оперен канон, макар „Кармен“ да е от по-ново време (премиерата й е през 1875 г.). В началото „Кармен“ не е приета добре, защото е смятана за неморална, и не се поставя дълго време, докато печели популярност в чужбина. Във Франция се завръща триумфално едва през 1883 г.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева