Начало » Общност » Едно от светилата на подводната фотография у нас гостува на варненски ученици

Едно от светилата на подводната фотография у нас гостува на варненски ученици

Юлиян Недев, който е едно от светилата на подводната фотография у нас, бе гост на възпитаниците на школата по фотография „Позитив“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

Недев запозна младите фотографи с видовете снимачна техника, която се използва при подводните сесии. Показа им различни видео трейлъри към научно-популярни продукции, които са заснети от неговото студио „Протей“, както и десетки красиви фотографии на представители на морската флора и фауна от различни точки на земното кълбо. Учениците с ръководител Елвира Георгиева научиха също, че у нас професионалните подводни фотографи се броят на пръстите на двете ръце, а Юлиян Недев и съпругата му са единствените българи, които работят и с живи модели под водата. Някои от невероятните кадри са правени на 30 метра под водната повърхност, което е изпитание не само за професионализма, а и за физическите възможности на екипа. На първо място е сигурността. Затова с фотографите под вода влизат и осигуряващи лица, които носят допълнителни бутилки с кислород и бдят за нормалното протичане на работата.

Юлиян Недев е роден във Варна. Инструктор е по подводна фотография по CMAS – France.

Създател е и организатор на „Международен фотографски салон-Варна” – FIAP – 2004.

Има над 65 участия в национални и международни изложби, както и 23 самостоятелни изяви в галерии.

Негови фотографии са притежание на частни колекционери в Швейцария, Испания, Италия, Украйна, САЩ, Канада, Англия, Франция и мн. др.

Срещата на Юлиян Недев с учениците от „Позитив“ бе част от проект „Вдъхновяващи срещи“ на ОДК.

 

 
<
Петя Митева