Начало » Общност » Ремонтите в Морската градина на Варна започват след Нова година

Ремонтите в Морската градина на Варна започват след Нова година

Снимка: Будна Варна

Планираните ремонти на кътове за отдих и съзерцание в Морската градина, с чието изпълнение е ангажиран „Хидрострой“, се очаква да започнат след Нова година. Това каза шефът на фирмата Николай Пашов.

Одобреният проект е факт. Предстои издаване на разрешение за строеж.

Напълно обновени ще бъдат кътове за отдих и съзерцание, които в момента тънат в разруха и избуяла растителност. Община Варна си е поставила за цел да възвърне блясъка на тези места, за да могат да изпълняват първоначалното си предназначение. Ремонтите ще засегнат Розариума, Алпинеума, площадката за съзерцание встрани от стълбите до езерцето на Крайбрежната, зоната за отдих до тази площадка, района около Аквариума и други.

По разчет извършването на строително-монтажните работи ще струва над 2.3 млн. лева. Всички средства са осигурени безвъзмездно по програма „Региони в растеж“.

Самият ремонт трябва да бъде изпълнен до 210 календарни дни след откриване на строителната площадка.

Обществената поръчка за подобренията в Морската градина бе обявена още през май миналата година. Малко след това обаче последва обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, което доведе до забавяне в процедурата. В крайна сметка договорът с избрания изпълнител е факт. Той ще трябва да обнови и освежи осем зони в парка.

Предвижда се в Розариума да бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи, да бъде поставено подходящо парково осветление, нови пейки. За Алпинеума се предвижда запазване на скалната композиция в максимална степен, възстановяване на водните ефекти, както и на „Моста на желанията“. Ще бъде оформено и ново пространство – „Под дъгата“ – за културни, артистични и публични събития на открито. Предстои ремонт на съществуващи каменни пейки, зелена площ и подходящо осветление. Планира се изграждане на мостче над канала между Аквариума и Планетариума. Освен това ще се ремонтира и обнови релефният макет на акваторията на Черно море. Успоредно на бул. „Княз Борис I“ пък ще върви нова велоалея.

Мащабни ремонти в парка бяха реализирани през 2015-та година. Тогава се извърши преасфалтиране на алеи в Морската градина, както и подобрения по други части от инфраструктурата. Тогава за дейностите в парка бяха предвидени 3.5 млн. лева. Въпреки видимите подобрения към днешна дата, не малка част от градината продължава да бъде в неугледен вид. Отделни тематични зони се рушат и дори трудно може да се улови предназначението им. Именно това налага изпълнението на нови дейности.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева