Начало » Общност » ВиК-Варна не ремонтира незаконни водопроводи

ВиК-Варна не ремонтира незаконни водопроводи

Снимка: Будна Варна

Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ не може да ремонтира изградените, но невъведени водопроводни и канализационни мрежи към жилищни сгради. Това е ангажимент на собствениците, които в годините не са сторили необходимото да ги предадат за експлоатация по законовия ред.

Това коментира директорът на дружеството „Водоснабдяване и канализация“ Валентин Вълканов.

Според него проблемът с кооперациите в града, в които живеят десетки хора, но ползват един водомер може да бъде решен, като започне поетапното уреждане на документацията на водопроводите в РДНСК.

„Това е доста сложен процес, тъй като за повечето от тези жилищни сгради няма изготвени проекти и тяхното приемане не зависи само от ВиК – Варна. Самото приемане на обектите трябва да мине през РДНСК. За да могат водопроводите да бъдат узаконени, хората трябва да разполагат с цялата, необходима документация, като при изграждане на нов обект“, обясни Валентин Вълканов.

По думите му повечето от тези кооперации са в селищните образувания или във вилните зони. А проблемът съществува, защото при строителството, собствениците си правят сдружения и искат Общината да им разреши да си направят канализация, подготвят проекти, но след това не полагат никакви усилия за въвеждането в експлоатация.

„След като един водопровод не е въведен в експлоатация години наред, той става незаконен. И към него не могат повече да се присъединят нови абонати“, уточни директорът на ВиК дружеството.

„Не е въпросът за законодателни промени. Законът е ясен и категоричен. Просто хората трябва да имат необходимата документация за въвеждане в експлоатация, за да може обектът да се предаде с Акт 16 на Общината. Когато Общината го приеме, го дава на нас ние да го експлоатираме. В момента ние нямаме право да правим ремонти по такива обекти. А би следвало тези, които са ги изградили и не са ги предали, да си правят сами ремонтите при повреди“, обясни още Валентин Вълканов.

Източник: ИА Фокус

 
<
Петя Митева