Начало » Общност » Ученици от Варна повод за национална гордост през 2018 г.

Ученици от Варна повод за национална гордост през 2018 г.

Нашенци чупят рекорди на „Гинес“ и подлудяват света.

Господ пак си е българин! Доказателство за това, че не ни е забравил, са десетките постижения на духа и силата, които нашенци не спират да поставят. През последните 12 месеца за пореден път българите затвърдиха позициите си сред най-изобретателните хора на света! Представяме ви най-добрите постижения с печат „Made in BG“, от които може само да се гордеем с произхода си.

Човекът амфибия Яне Петков подобри рекорда на Гинес за плуване със завързани крайници и преодоля 3380 м. Феноменалното си изпълнение 64-годишният българин направи за близо 3 часа във водите на Охридското езеро в Македония. Постижението му е изключително, защото Петков плува в чувал за разлика от предишния рекордьор – индиеца Гопал Карви. По време на опита Петков бе следен от медицински и спасителни екипи. Пред „България Днес“ той споделя, че през първия километър нямал сериозни трудности, но след това едното му коляно блокирало. Тогава изпитал най-големите проблеми. На финалната права Петков буквално влачил тялото си. Споделя, че единственото, което го е крепило, е вътрешен глас, който го напътствал да продължи до края. Следващото изпитание пред българина е да измине 3,5 км, което вероятно ще стане през следващата година. Интересен факт от биографията му е, че през 2017 г. Петков е първият човек, преплувал река Дунав в чувал.

Повод за гордост имаме и при най-малките! В началото на годината два екипа ученици от Варна спечелиха  първо място на международен конкурс на НАСА. В състезанието взели участие 10 000 ученици от цял свят, а темата на проектите трябвало да бъде относно космически колонии.

Първият от наградените екипи е от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в морския град. Проектът на дванайсетокласниците се казва „Уни Спейс“ и предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата.

Втората група българчета, спечелили първо място, е от гимназия „Екзюпери“ от Варна. Проектът на единайсетокласниците се казва „Дийп Спейс“ и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система. Българчетата били поканени в централата на НАСА в Лос Анджелис, за да представят успешните си проекти.

Българин е замесен и в създаването на най-бързата кола в света! Александър Алексиев е част от екипа, проектирал автомобила, като неговата задача била да даде облик на возилото. Моделът „Макларън Спийтейл“ се задвижва от 1050 конски сили и развива скорост от 402 км/ч. Ексцентричната машина струва 2,1 млн. лв. и е направена само в 106 екземпляра, всички до един капарирани.

Компютърни специалисти изобретиха печка без дим. Живко Стефанов и Стойно Калвачев създали творението си в гараж в Хисаря и му дали името „Ракетна печка“. Разликата между нея и стандартните отоплителни уреди е, е че тя има специална горивна камера, която развива 800 градуса по Целзий. По този начин дърветата се изгарят по-ефективно, а количеството вредни емисии значително намалява. Иновативната машина може да се използва както за отопление, така и за готвене. Изобретението е изключително практично за джоба на българина, тъй като позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва. Печката вече има милиони фенове по света, а износът в чужбина достига до 16 държави.

Българка разби на пух и прах световния рекорд по йога. Таня Ценова бие постижението, записано в „Гинес“ още с първата си тренировка. Тогава тя издържа 3 минути и 11 секунди, а рекордът бил само 2 минути и 27 секунди. Така с много тренировки нашенката детронира всички участници в тази категория, като застава в поза „скакалец“ за цели 21 минути и 26 секунди. Пред вестника красавицата споделя, че могла свободно да говори по време на изпитанието и дори да издържи повече от 21 минути.

143 децибела е най-мощният глас в света. И той принадлежи на българка. Смиляна Захариева постави рекорда през септември, а специалисти от „Гинес“ дошли лично да измерят силата на гласа й. За постижението българката изпяла песента „Излел е Дельо хайдутин“. Невероятното изпълнение достига изумителните 143 децибела, с които тя надскача себе си с близо 14 децибела. През януари ще излезе официално становището от централата на Гинес, като дотогава най-силен остава глас със сила от 110 децибела. Захариева споделя, че условията на екипа на „Гинес“ били изключително сложни. Измервателният уред бил на два метра и половина от Смиляна и на метър и половина височина от земята. А постижението щяло да се зачете само ако задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева