Начало » Общност » Морското училище във Варна открива нови специалности по киберсигурност

Морското училище във Варна открива нови специалности по киберсигурност

От есента във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ във Варна ще бъдат открити две нови специалности, свързани с киберсигурността, съобщи пред медии началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров.

Той посочи, че по специалността „Кибероперации“ ще се обучават студенти за нуждите на министерството на отбраната, а по „Киберсигурност“ ще се приемат и цивилни.

„Голямото ни предизвикателство за новата 2019 г. е както винаги приемът на студенти. Към този момент имаме повече от 100 кандидати в сравнение с миналата година. Приетите ще бъдат от порядъка на 560 човека. Ще приемем подготовката на 52 нови курсанти, 20 за Военноморските сили, 20 за нуждите на Военномедицинска академия и 12 по една нова специалност – кибероперации“, сподели Медникаров.

През тази година се очакват и повече чуждестранни студенти. Към момента те са над 450, но се очаква да станат повече от 500. Най-вероятно младежи ще има от Африка и Република Ангола. Паралелно с това, Морското училище работи по нови магистърски програми съвместно с ВСУ „Черноризец Храбър“. През тази година ще бъде открит и нов център за спасяване на море.

Началникът на ВВМУ сподели, че приключва последната фаза по модернизацията на отоплителната система в училището. Изцяло подменена е водопреносната система, извършват се ремонти и в общежитията.

„За последните 5 години учебното заведение е инвестирало във високи технологии, сумата вече е 8-цифрена. Мисля, че училището се развива стабилно и всичко това се дължи на упорития труд на моите колеги, на тяхната отдаденост и желание за работа“, допълни Медникаров.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева