Начало » Общност » Ето каква е ситуацията с отсъстващите ученици във Варна и колко трябва да са за грипна епидемия

Ето каква е ситуацията с отсъстващите ученици във Варна и колко трябва да са за грипна епидемия

Най-висока заболеваемост от респираторни инфекции към момента има в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Това каза Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Отсъстващите по болест ученици днес са 18%. 16% са отсъстващите ученици в ОУ „Св. Иван Рилски“, заболеваемостта от остри респираторни инфекции в СУ „Любен Каравелов“ е 15%. В основното училище в село Тополи, в училище „Христо Смирненски“ и Първо основно училище във Варна отсъстват около 13% от учениците. „Във всички останали учебни заведения заболеваемостта е под 13%. Данните са далеч от 30%, които са необходими за обявяване на грипна епидемия“, посочи Лилия Христова.

По данни на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции за периода от 31 декември до 6 януари за област Варна заболеваемостта е 63.94 на 10 000 души при обща за страната 96.41. Най-много болни са регистрирани във възрастовата група от 15 до 29 години и от 30 до 64 години. Според експерти данните не са реални, тъй като през празничните почивни дни много от болните не са потърсили лекарска помощ, а и голяма част от семейните практики не са функционирали.

Грипната вълна във Варна се очаква традиционно в края на януари и началото на февруари. В училищата и детските градини се извършва ежедневно проследяване на заболеваемостта. Тази зима в нашия регион се очаква да циркулират 4 грипни щама – „Мичиган“, „Сингапур“, „Пукет“ и „Колорадо“.

Източник: Varna24.bg

 

 
<
Петя Митева