Начало » Общност » Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува 30-годишен юбилей

Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува 30-годишен юбилей

Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува 30-годишен юбилей в края на януари. Това съобщи директорът на зоопарка Иванка Стоянова.

Тя е родена преди 30 години в далечната 1989 г. Живее във варненския зоокът от 2009 г. заедно със своя партньор. Година по-късно им се раждат две мечета, които по-късно заминават за София, а от 3 години Свобода е вдовица.

„Не предвиждаме да вземем мъжки, тъй като по наблюдения сме установили, че мечките стават двойки за цял живот и много трудно приемат да им бъде натрапен някой друг. Така че след като Свобода изживее старините си, ще вземем нова двойка“, сподели Стоянова.

Тя допълни, че в момента големият бозайник спи зимен сън. Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува 30-годишен юбилей в края на януари. Това съобщи директорът на зоопарка Иванка Стоянова. „Баба Меца, която е родена в далечната 1989 година, преди 30 години, в края на месеца има 30-годишен юбилей“, каза Иванка Стоянова. Тя поясни, че точният рожден ден на мечките се определя изключително трудно поради факта, че мечетата се раждат, когато мечките тъкмо излизат от зимния си сън и не излизат веднага от скривалището си. „Затова казваме, че в края на месец януари е родена баба меца Свобода, защото почти никога не се знае кога точно се раждат мечетата – на практика, мечката е в зимен сън“, съобщи Иванка Стоянова.

Мечката Свобода идва във варненския зоопарк през 2008 година със своя партньор Карамуш от Русе, каза директорът на зоопарка. „В нашия зоопарк имат потомство само веднъж през зимата на 2010 година, се раждат две мъжки мечета, които в последствие заминават за София. След смъртта на мъжкия, женската не е събирана с друг мъжки, тъй като често втория партньор не се приема“, разказа още Иванка Стоянова. По думите й мечката в момента спи зимен сън и няма да може да получи подаръци за рождения си ден.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева