Начало » Общност » Пускат за месец експериментално два нови хибридни автобуса във Варна

Пускат за месец експериментално два нови хибридни автобуса във Варна

Два нови хибридни автобуса на полската фирма „Соларис“, един солов и един съчленен, се очаква да пристигнат днес във Варна. Те ще бъдат пуснати тестово за месец по различни маршрути на градския транспорт във Варна, съобщи шефът на фирмата инж. Злати Златев.

Тестовете имат за цел да установят дали автобусите, които са аналогово захранване, са подходящи за морската столица, за да бъдат поръчани за в бъдеще при осигуряването на средства.

Както наскоро кметът на Варна Иван Портних уточни, за Варна са необходими още поне 80 нови автобуса и ще се търсят средства за тяхното осигуряване.

Злати Златев припомни, че преди време във Варна беше тестван друг нов и модерен електроавтобус. Въпреки много си екстри обаче модерното возило не можело да издържи на дълъг пробег по дълга линия и се налагало да бъде презареждано периодично.

Автобусите, които се очаква да пристигнат днес са хибридни и ще работят на електричество и дизел.

Шефът на „Градски транспорт“ допълни, че нуждата от нови автобуси е огромна, но едва ли ще може да бъде намерена толкова крупна инвестиция за закупуването на всички необходими превозни средства. Той обаче се надява това да започне да се случва поетапно.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева