Начало » Общност » Тръбата на „Витиня“ за Варна остава затворена

Тръбата на „Витиня“ за Варна остава затворена

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазаров провериха напредъка при извършващите се ремонтните дейности на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“.

Ремонтът в тръбата за Варна на най-дългия тунел у нас – 1195 м, стартира на 27 юни. Той включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н.

Заради по-големия обем работа, която е установено, че е необходимо да се извърши, ще са нужни повече време и средства. Поради това тунелната тръба за Варна ще остане затворена до пролетта на следващата година. За извършването на качествен ремонт по съвременните технологии и стандарти ще е необходимо допълнително финансиране. По предварителни разчети са нужни между 4 и 6 млн. лв.

Досега в тръбата са демонтирани носещата стоманена конструкция, осветителните тела, захранващите ел. кабели и др. Предстои разрушаването на 720 м третична облицовка, хидробластиране на разкритата постоянна облицовка на тунела, изкоп за шахти в отводнителните галерии. Ще бъдат направени наклонени дренажни сондажи за подобряване на отводняването, предстои обработка на армировката с антикорозионно покритие и т. н.

Ремонтните дейности се изпълняват от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Тунел „Витиня“ е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

До приключване на строителните работи преминаването през съоръжението ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 – от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира и виадукт „Елешница“ и съоръжението при км 41-ви в участъка между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“.

На 11 май започна ремонтът на платното за Варна на виадукт „Елешница“, който се очаква да завърши в средата на октомври. По време на строително-монтажните работи, трафикът преминава двупосочно в обновеното през миналата година платно за София.

Ремонтът включва подмяна на асфалтовата настилка и хидроизолация, ремонт на тротоарни конзоли, подмяна на дилатационни фуги, изграждане на колекторна отводнителна система, подмяна на мантинелите и саниране на стълбовете.

Виадуктът е пуснат в експлоатация през 1979 г. Оттогава до миналата година, когато беше извършен ремонт на платното за София, строително-ремонтни работи на моста не са извършвани. Той е с дължина 646 метра, а най-високият му стълб е 51 метра, а най-ниският – 5 метра.

До края на септември ще завърши и ремонтът на виадукта при 41-ви километър на автомагистралата – между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. Ограничено е движението в платното за Варна като трафикът се осъществява двупосочно в платното за София.

Ремонтните дейности започнаха на 14 юни т. г.

Аварийно-възстановителните дейности включват премахване на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътната плоча, подмяна на дилатационните фуги, нова хидроизолация, възстановяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, нови ограничителни системи, тротоари и т. н.

Виадуктът при 41-ви километър на автомагистралата не е ремонтиран от пускането му в експлоатация преди повече от 30 години – през 1984 г. През миналата година с финансиране от бюджета бе ремонтирано платното за София на същото съоръжение.

Съоръжението се ремонтира със средства от бюджета на АПИ.

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *