Начало » Общност » Бюджет от близо половин милиард лева обсъжда днес Общински съвет – Варна

Бюджет от близо половин милиард лева обсъжда днес Общински съвет – Варна

Снимка: Будна Варна

Общинският съвет във Варна се събира за първи път тази година. Заседанието ще започне в 9:00 часа в зала „Пленарна“ на общината, като в проекта за дневен ред са включени 15 точки, научи BudnaVarna.bg.

Основна тема на дискусиите ще бъде бюджетът на Варна за 2019 г. Неговата макрорамка е 497 625 000 лв. – с близо 104 млн. лв. по-голяма от първоначално заложените средства миналата година.

Съветниците ще трябва да дадат своя вот и за започване на процедура по предоставяне на минерални води – държавна собственост, за безвъзмездно управление на общината. Предстои да бъде внесено официално искане в Министерството на околната среда и водите, но преди това то трябва да получи одобрението на Общинския съвет.

Местният парламент ще обсъди също промени в две от общинските наредби. Корекции предстои да настъпят в наредбата за размера на местните данъци в частта й за налога върху превозните средства, а с поправки в наредбата за определяне на местните такси ще бъде направена актуализация на цените за входни билети в Зоопарка.

Друг финансов въпрос, който съветниците ще разгледат, е въвеждането на максимална цена от 300 лева за репатриране на неправилно паркирали автомобили и престоя им на наказателен паркинг. Одобряването на проект за ПУП-ПРЗ на Аспарухов парк също фигурира в дневния ред.

На гласуване ще бъде подложено и предложението за прекратяване чрез ликвидация на „Централен универсален магазин“ АД, в чиито активи е т.нар. Дупка. Тези планове на общината, която е собственик на дружеството, вече бяха единодушно подкрепени от ПК „Собственост и стопанство“.

Заседанието на местния парламент ще завърши с дискусия с гражданите.

 
<
Петя Митева