Начало » Общност » Нов опит да продадат къщата на някогашния варненски кмет Златан Бръчков

Нов опит да продадат къщата на някогашния варненски кмет Златан Бръчков

Частни съдебни изпълнители правят нов опит да продадат къщата, в която някога е живял инж. Златан Бръчков-кмет на Варна през 1922 година.

Архитектурният паметник беше изкаран на тезгяха през лятото на миналата година заради задължения на собственика „Арк-инвест“ ООД. Тогава исканата цена за къщата на ул. „Георги Живков“ 2 бе близо 800 хил. лева. Обявлението в момента е с около 100 хил. лева под тази сума.

Според сайта на частните съдебни изпълнители върху имота има наложена възбрана за обезпечаването вземането по изпълнително дело.

Инж. Златан Бръчков е останал в историята с изявена политическа и стопанска дейност. Той е първият председател на учредената през месец декември 1908 година „Варненска техническа дружба“. Освен това е бил член на управителния съвет на Българското търговско параходно дружество. По-негови проекти се строят и ремонтират мостове над реки и ж.п. линии. Заедно със съпругата си се включват в различни благотворителни начинания за подпомагане на бедните деца. Участник е в Балканската и Първата световна война.

Градоначалник на Варна инж. Бръчков става на 25 април 1922 година. На поста остава само няколко месеца. При управлението му общинските съветници одобряват плана за топли морски бани, имайки предвид бъдещето на Варна като курортен град. Обстойно разглеждат състоянието и перспективите на служба „Социални грижи“ и определят обхвата й на дейност – привеждане в известност на всички фабрики, работилници, ателиета, заведения и др., които използват наемен труд, водене статистика за броя на работниците, решаване на въпросите свързани с благотворителността, безработицата и др. При управлението на инж. Бръчков се правят постъпления за попълване на общинската каса, както и за намаляване на цените на основни хранителни продукти.

Общинският съвет отделя внимание и на образованието и културата, съдейства за набиране на средства за строеж на училища в крайните квартали. Извършват се нови подобрения в зала „Съединение“. Кметът е инициатор за възобновяване на строителството на новата театрална сграда.

Инж. Бръчков сам проектира къщата в сецесионов стил на ул. „Георги Живков“ 2. Зданието е построено през 1909 година. На уличната фасада е изграден трапецовиден дървен еркер, подпрян на извити дървени конзоли. Над еркера е поставен дървен корниз, а полето на двускатния покрив е запълнено с дървени табли, отворено с кръгъл прозорец. На дворната фасада е поставен балкон с парапет от моделирани балюстри. Всички прозорци са обрамчени и увенчани с ключов камък.

Златан Бръчков е потомък на голямата фамилия Бръчкови, чиято богата история датира още от 18 век.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева