Начало » Общност » Раздават стикери за безопасно шофиране във Варна

Раздават стикери за безопасно шофиране във Варна

Снимка: Будна Варна

От началото на инициативата само в град Варна сме раздали близо 40 000 стикера. Това каза Юлиан Арнаудов от неправителствената организация „Карай умно, искам живот“.

По думите му, инициативата тече вече 7 години, като цели да раздаде стикери с надпис „Спри! Давам път на пешеходец!“, чрез които да напомни на водачите на автомобили, че превозното средство пред тях може да е спряло именно поради тази причина.

„В крайна сметка се оказа, че този стикер работи повече към водачите, които го залепят, защото всеки път когато подхождат към автомобила си от задната част, го четат и си напомнят, че всъщност са си сменили отговорността да спрат на пешеходна пътека. Оказа се, че това е по-силното направление“, съобщи Юлиан Арнаудов. По думите му, положителна е тенденцията за вниманието на водачите към пешеходците.

„Да си залепиш стикера, това е да го обмислиш, да го вземеш, да го прочетеш, да вземеш решение да го сложиш, да почистиш в 99 процента от случаите автомобила си и да го залепиш. След това всеки ден, когато подхождаш от задната страна на автомобила си да го видиш, че е там и да си кажеш: Да аз спирам и давам път на пешеходец.“ Много силно работи това нещо и когато видя залепен стикер, аз всъщност разбирам, че има смисъл от това, което правим и това ми дава допълнителен стимул да продължавам“, каза още Юлиан Арнаудов.

Той допълни,че към кампанията са проявили интерес от Горна Оряховица, като на града са изпратени 1 500 стикера, които да бъдат раздадени на водачите там.

Източник: ИА Фокус

 
<
Петя Митева