Начало » Общност » Предстои ремонт на вълнолома във Варна за 14 млн.лв.

Предстои ремонт на вълнолома във Варна за 14 млн.лв.

Предстои втори етап от ремонта на варненския вълнолом за 14 млн. лв. без ДДС.

Според обявена обществена поръчка на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ предстои ремонт на отсечка с дължина 463 м.

Строително-монтажните работи включват направа на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от фракционна скална маса, матраци (габиони) под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред вълнолома. По време на изпълнението се изисква извършване на постоянен контрол за деформации;

Предстои още ремонт на съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана.

Първата част на ремонта на над 100-годишния вълнолом на Варна бе извършена през 2015 г. Той включваше безопасни парапети, както и цялостна реконструкция на стената, където е големият прибой.

Вълноломът е строен през 1906 г. заедно с пристанище Варна. През 2008 г. е извършено известно укрепване на съоръжението от Морска гара до фара.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева