Начало » Политика » С нови правила предприеха важна стъпка в борбата с тероризма и престъпността

С нови правила предприеха важна стъпка в борбата с тероризма и престъпността

След четвърти, извънреден кръг на преговори във вторник рано сутринта българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев постигна споразумение с румънското председателство и Европейската комисия за подобряване борбата срещу тероризма и организираната престъпност, научи BudnaVarna.bg.

Като главен преговарящ от страна на Европейския парламент и автор на доклада за достъп до финансова информация Радев договори по-добър достъп на компетентните разследващи органи до банковата информация за борба срещу сериозните престъпления. Целта е да се постигне по-ефективен обмен на информация между правоохранителните органи и звената за финансово разузнаване, както и по-добро сътрудничество с Европол.

„За първи път ще има ясно правно основание в европейското законодателство за обмен на финансова информация между звената за финансово разузнаване относно борбата срещу тероризма и организираната престъпност, свързана с тероризъм. Тази директива е изключително важна за подобряване на сътрудничеството в рамките на ЕС – нещо, за което съм настоявал многократно през този мандат, особено в контекста на терористичната заплаха в Европа”, коментира Радев.

След приключване на преговорите той увери, че с новите правила е предприета решителна стъпка в борбата срещу тероризма и престъпността. „Знаем, че навременната информация за парични преводи е ключова в справянето с организираната престъпност, защото следвайки парите, можем много по-лесно да достигнем до извършителите на престъпления“, заяви българският евродепутат.
Постигнатото споразумение ще бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета до края на мандата на сегашния Парламент и новите правила ще влязат в сила след две години.

 
<
Петя Митева