Начало » Политика » Борисов разговаря с Тереза Мей по телефона за Брекзит

Борисов разговаря с Тереза Мей по телефона за Брекзит

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей по нейно искане, съобщиха от Министерския съвет.

Тя отправи молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

Премиерът Борисов увери Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Българският премиер подчерта трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и за нашата страна в частност. На първо място Борисов открои сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област.

„България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит“, категоричен беше българският премиер. Втората важна насока според Борисов е за статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС.

Той отбеляза, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство, и британски граждани у нас. Не на последно място, премиерът изтъкна, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодари на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая Гебрев и за включването на британски екип при разследването.

 
<
Budnavarna