Начало » Общност » Сгрешени лабораторни резултати „докараха“ левкемия на дете във Варна

Сгрешени лабораторни резултати „докараха“ левкемия на дете във Варна

Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето им страда от левкемия. След повторно изследване и установяване, че детето е здраво, е подадена жалба до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Месец по-късно официалният отговор е, че проверка по случая е извършена, но все още липсва необходимата документация, за да бъде изготвено становище.

Ето накратко и историята. В началото на годината родители забелязват, че 5-годишният им син рязко качва няколко килограма. Посъветвани са да изследват детето за диабет. Посещават лаборатория във Варна, където им е предложена пакетна услуга, включваща изследване на витамин B12. Готовият резултат е можело да бъде проверен онлайн. Стойностите, посочени на сайта, са много над допустимите граници, а това е признак за сериозно заболяване. След спешна консултация с личния лекар детето е насочено към хематолог.

„Насрочихме си час. И малко след това, примерно на следващия ден, след като видяхме изследванията, те бяха променени. С различна стойност, в границите на нормалното“, разказа бащата Радимир Радев.

Резултатите на сайта на лабораторията се променят четири пъти в рамките на един ден. Първоначално те са над нормата, впоследствие влизат в норма, на третия път е изписано, че не са готови. Четвъртата промяна отново връща първоначалните завишени стойности.

„Звъннахме в лабораторията, но доколкото си спомням, не ни дадоха някакъв конкретен отговор защо така се е случило. Не успяха да ни обяснят защо са променили изследванията“, каза още бащата.

Високите нива на витамин B12 могат да са маркер за сериозни заболявания като хепатит, цироза и рак на кръвта.

„Това е доста стресиращо. Да ви кажат, общо взето, че детето ви има някакво много сериозно заболяване, което е неустановено. Едно от тях при голямо завишение на B12 може да е левкемия“, поясни Радев.

Сериозно притеснени, родителите изследват детето си на друго място. Стойностите са в норма. След като не получават обяснение от първоначалната лаборатория на какво се дължи грешката, подават жалба до директора на РЗИ. В отговора се посочва, че проверка е направена, но няма достатъчно налична информация, за да бъде изяснена фактическата обстановка по случая. От лабораторията не пожелаха да дадат подробности за случая. От РЗИ посочиха, че случаят касае дете и решението за оповестяване на информация могат да вземат единствено неговите родители.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева