Начало » Общност » Във Варненско стартират обучения за безработни по няколко проекта

Във Варненско стартират обучения за безработни по няколко проекта

Стартира обучението на първите групи безработни лица по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019г, съобщават от Дирекция „Бюро по труда“.

Предвидено е в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на месец април 2019г. в Област Варна ще бъдат включени общо 443 безработни лица. На територията на Дирекция „Бюро по труда” – Варна обучение ще преминат 363 безработни лица. От Дирекция „Бюро по труда” – Долни чифлик 20 лица ще бъдат включени по проектите, а от Провадия – 60 лица.

Курсовете, които ще се реализират са по професии предимно в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини. Най-много безработни лица ще бъдат включени в обучение за „камериер” – 93 лица, „работник в озеленяването” – 60 лица, „готвач” – 40 лица и „работник в заведения за хранене и развлечения” – 35 лица. Общо 55 безработни лица от областта ще преминат професионална квалификация за продавач-консултант, 52 ще бъдат обучени за шивач, 40 за оператор на компютър. В проектите е заложено в обучение да бъдат включени и по 20 лица за професиите „екскурзовод” и „заварчик” и по 14 лица за професиите „касиер” и „сервитьор – барман”.

Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева