Начало » Общност » Този уикенд „Фестивал вино и храна“ превръща Варна в гурме столицата на България

Този уикенд „Фестивал вино и храна“ превръща Варна в гурме столицата на България

За седма поредна година Българската асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура, в партньорство с Община Варна, организират „Фестивал вино и храна” – Варна 2019 г.

Фестивалът, който ще се проведе във Варна от 12 до 14 април 2019 г.с любезното домакинство на Varna Mall (бул. „Владислав Варненчик‘‘ 186), продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града.

Петдесет и два щанда, от които на винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти, представят богата и разнообразна гама от продукти, съобразена с всички вкусове.

Фестивалът залага отново на успешната си формула да поднася с подходящото вино определени храни, което води както до по-наситеното усещане на вкусовите характеристики на ястията, така и позволява качествата на отбраните вина да изпъкват.

В гурме-зона „Ресторантът“, организирана от шеф Петър Йоргов и екипа му от Българската асоциация за кулинарна култура, гост-готвачите представят авторски менюта с натурални и екологично чисти продукти.

Съпътстваща програма на „Фестивал Вино и Храна Варна 2019“ ще бъде популяризиране на Черноморския гастрономически туризъм и бранда ‘‘Черноморската кухня‘‘.

С какви комбинации от изискани менюта и качествени вина ще ни съблазнят тази година от „Фестивал вино и храна“:

На 12 април Шеф Георги Рахнев и Георги Киров ще приготвят:

Предястие – Микс от зеленолистни салатки с ядки от градински охлюви, зелени аспержи, мариновани с мента, емулсия от магданоз. Аперитивът е Коктейл „Пролет“ („Кампари“, кордиал от зелен чай с жасмин, просеко и газирана вода). Елена Драганчева от „Хляб 100 лета“ ще представи хляб с дехидратиран покълнал лимец с матча и заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Основното ястие е Филе от лаврак и Бонбони от коприва, гарнирани с крекер от лимец, с послевкус от сушен домат и крема от анасон. Ястието ще бъде съпроводено от Коктейл „Georgi’s special“ (скинос, прясно изцеден сок от лимон, сироп от мащерка, грейпфрут битери, завършени с пухкава пяна.

За десерт: Сладолед от биволско мляко и сос от ягоди и нар, хрупкав крокан с пистачо. За финал ни очаква „Педро Хименес“ шери.

Часове на гурме-зоната: 18:00 / 40 места

На 13 април Институтът по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute) към Висше училище по мениджмънт – Варна ще представи:

Меню „Дарове от морето“ ( „Крудо“ Лаврак, салата миди, пюре от кореноплодни, „кули“ от червени чушки. Това меню ще бъде в компанията на Совиньон блан Нобиле 2018, ВИ ‘‘Логодаж‘‘. Елена Драганчева ще представи хляб с люспи от пресован лимец с брашно от маслинови семки и заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Следва менюто „Пушено и свежо“, което включва Топло опушен паламуд / Ябълков “Субис“ / Пяна от лющян / Чипс от домашна юфка / Пролетни картофки / Пясък от орехи. Менюто ще се сервира с Розе от Пино ноар 2017 ВИ „Царев брод“.

За десерт – „Пролетен блян“ (Мус от кисело мляко и бял шоколад, туиля от лешници, карамелизирани праскови, гел от праскови и лавандула, кейк от мента)

Часове на гурме-зоната: 12:00/ 40 места; 15:00 / 40 места

На 14 април – Красимир Баналиев и Ани Боланд представят:

Салата „Варна“ (Зелена салата, розови домати, ленти от краставици „Гергана“, репички, черни миди, тарама хайвер от калкан, маринован лук, дресинг от маточина, сухар с орехи), която ще бъде поднесена с Анджелика розе, лимитирана серия Шато Копса. Елена Драганчева ще представи Пълнозърнести хлебчета с квас (ръж 50% в т.ч. квас, лимец 50%, покълнал лимец, заредена изворна вода – сребро, слънце, зеолит, хималайска сол).

Основното ястие е Свинско Бон филе с черен летен трюфел с Крем от земна ябълка със зряло сирене Гауда, Булгур пилаф със сушени сини сливи, Тартар от син домат на барбекю Big Green Egg, Моркови конфи, Жу с печени червени чушки и салвия. Ястието ще се поднесе с Мелник 55 2018, лимитирана серия „Либера естейт“.

Десертът в последния ден на фестивала ще е Крем Брюле с българска роза и малиново сорбе

Часове гурме-зоната: 12:00/ 40 места; 15:00 / 40 места

Вход за посетители с входен билет е 10.00 лв. за един ден, а талони за зона „Ресторант“ за всеки един ден може да бъдат закупени след 16.00 ч. на 12 април на рецепцията на фестивала.

Пълната програма на „Фестивал вино и храна“ може да проследите тук

Станете част от „Фестивал вино и храна“ – една история с вкус от 12 до 14 април 2019 г. и следете за повече интересни новини Фейсбук събитието на фестивала.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева