Начало » Общност » Дават по 500 лв. на варненски сираци за абитуриентския бал

Дават по 500 лв. на варненски сираци за абитуриентския бал

На днешното си заседание членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ одобриха отпускането на еднократни социални помощи за 133 варненци на обща стойност 38 750 лв., научи BudnaVarna.bg.

Сред тях са четири деца, лишени от родителска грижа и сираци, които ще получат по 500 лв. за абитуриентския си бал.

Съветниците приеха и Годишния план за развитие на социалните услуги в община Варна за 2020 г., в който са включени общо 83 услуги. Част от тях, които досега са били финансирани със средства от общинския бюджет, ще станат държавно-делегирана дейност. Това ще спести на местната хазна около 1 млн. лева, стана ясно на заседанието.

По време на дискусията бе изтъкнато, че част от социалните центрове в общината работят много над капацитета си. По тази причина съветниците възложиха на социалната дирекция в Община Варна да направи анализ колко от центровете имат листа на чакащите и какви са възможностите за дофинансиране. Предложено бе там, където капацитетът е надвишен с над 20%, общината да отпусне допълнителни финансови средства. Евентуално решение ще бъде взето   на по-късен етап след разглеждане и обсъждане на направения анализ.

 
<
Петя Митева