Начало » Политика » БСП изпревари ГЕРБ с 0,8% за евровота

БСП изпревари ГЕРБ с 0,8% за евровота

Дни преди началото на кампанията за Евроизбори 2019 БСП води на ГЕРБ с 0,8%, показва анкета на изследователския център Тренд, проведена по поръчка на „24 часа“.

Ако изборите бяха днес за БСП биха гласували 31,3% от българските граждани , а за коалицията на ГЕРБ и СДС – 30,5%.

„Апартаментгейт“ е ударил тежко управляващата партия и само за месец тя губи 3% от доверието на гражданите – от 33,6% през март рейтингът им пада на 30,5% през април. В същото време БСП качва – от 30,4% през март на 31,3%  през април.

ДПС запазва позиции с 12,7 % и дори леко покачва, през март те са били 12,1%. Стабилизира се ВМРО с 5,5 %, през март доверието в патриотите е било 4,4%. ДБ има 4,3 % ВОЛЯ – 3,6%

„43%  от българите твърдо са решили за кого ще гласуват, но има 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат, да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи”. Това съобщи социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“ пред Нова телевизия.

По думите на Славкова това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората. „Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори”, посочи още тя.

Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората”, посочва още Славкова.

 

„Възможно е тези евроизбори да минат през националната тематика. Участието на лидерите ща бъде ключово за това, какви ще бъдат резултатите. При БСП има кампания на лидера и кампания на вътрешната опозиция, която подкрепя Сергей Станишев.

При ГЕРБ няма да има много съществена промяна. Настоящите данни обаче е възможно да консолидират привържениците на ГЕРБ, подчерта тя.

Корнелия Нинова и хората около нея ще играят преференциално, а останалите ще играят за Станишев.“ , каза още Евелина Славково в сутрешния блок на Нова телевизия.

„От това как се развива кампанията, ще наблюдаваме дали има сигнали за предсрочни избори.

Включването на „Движение 21“ и „Коалиция за България“ ще намали гласовете за БСП. Това, че изборите са в период от почивни дни ще окаже резултат върху избирателната активност,“ добави тя.

 

 
<
Budnavarna