Начало » Общност » Общината отпуска средства за ремонт на тротоари по пътя за Златните

Общината отпуска средства за ремонт на тротоари по пътя за Златните

Община Варна да отпусне средства в размер на 370 500 лева за ремонт на тротоари по пътя за курорта „Златни пясъци“, който е част от републиканската пътна мрежа, предлага кметът Иван Портних. Става въпрос за пешеходните зони край три участъка от пътя, ремонтирани през 2017 и 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“. След рехабилитацията на пътното платно тротоарите са останали в тежко състояние, непозволяващо безопасното придвижване на пешеходци.

През летия сезон се очаква да се увеличи пешеходното движение по пътя като най-използвана връзка към курортните комплекси, аргументира се градоначалникът. С ремонта ще се осигури достъпна среда за населението, включително хората в неравностойно положение, както и ще се осигури безопасна и комфортна инфраструктура и градска среда, гласят още мотивите на кмета.

Предвижда се да се изгради тротоарна настилка с конструкция от асфалтобетон с дебелина 5 см върху основа от трошен камък с подбрана зърнометрия с дебелина 25 см. Дейностите ще бъдат изпълнени по възлагане от Агенция „Пътна инфраструктура“, в чийто проект за ремонт на участъците от пътното платно са предвидени и дейности по възстановяване на тротоарните площи. От държавната структура са изготвили и количествено-стойностна сметка, която възлиза на 370 500 лева с ДДС. От агенцията не възразяват да бъде подписано споразумение за съвместно финансиране с Община Варна, става ясно от писмо на първата.

Средства за обследване на енергийната ефективност искат  петте диагностично-консултативни центъра в града. Става въпрос за сума в порядъка на около 150 000 лева – по 30 000 лева за поликлиника. Обследването е съобразно решение на местния парламент, като целта е с изготвените проекти да се кандидатства за финансиране от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Предложенията за отпускане на средства от общинския бюджет ще бъдат разгледани от финансовата комисия към Общинския съвет, която ще заседава утре, 22 април.

Източник: varnautre.bg

 
<
Петя Митева