Начало » Политика » Иван Портних: Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент

Иван Портних: Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент

Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент. Това заяви областният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних.

„Въз основа на административния капацитет, който сме изградили, и на активното участие на варненския евродепутат Емил Радев, пред града ни тепърва ще се отварят врати, за да се възползваме в по-голяма степен от механизмите на европейската солидарност. Българските общини полагат много усилия да привличат евросредства, но възможностите за пряко кандидатстване в Брюксел ще се увеличат през новия програмен период. Варна вече е направила сериозни крачки в тази посока и имаме редица проекти, одобрени извън националните програми, свързани с еврофондовете. Изградили сме широка партньорска мрежа с европейски градове, с които реализираме в момента проекти, финансирани директно от Брюксел. Благодаря за съдействието и контактите на Емил Радев. Ще разчитаме и занапред на подкрепата му като представител на варненци в Европейския парламент”, мотивира се Иван Портних по време на пресконференцията, на която варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП отчете дейността си през изминалия мандат.

Областният координатор на ГЕРБ изтъкна, че през следващия програмен период България ще бъде една от малкото страни, които ще разполагат с по-голям бюджет. „При увеличение с 4 млрд. очакваме евросредствата за страната ни да достигнат 18 млрд. лв. Това безспорно е заслуга на българските евродепутати, а за общините означава повече инвестиции за обновяване на инфраструктурата, както и за развитие в  сферата на образованието, културата, социалните услуги, спорта”, отбеляза Портних. По думите му е изключително важно в Европа да ни представляват хора, които добре познават механизмите на работа и защитават интересите на България, а като юрист Емил Радев се ориентира много бързо в сложната материя и процедурите в европейските институции. „Да подходим отговорно на 26 май и да подкрепим варненския евродепутат, който работи активно за Варна и България”, подчерта областният координатор на ГЕРБ.

Иван Портних благодари на Емил Радев за усилията да популяризира богатото културно-историческо наследство на града ни и припомни, че Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света, беше представено в сърцето на Европа. Организираната от Емил Радев изложба в Европейския парламент премина под патронажа на премиера Бойко Борисов и беше аплодирана от „тримата големи” на ЕС – председателите на ЕК и ЕП и на Европейския съвет. Те за първи път присъстваха заедно на събитие от такъв характер, както тогава лично отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Изложбата бе жест към България, но и към Варна, към нашата история, към развитието на туризма”, акцентира Портних. Той оцени високо ангажимента на Емил Радев към каузата „Посланик на библиотеките” и благодари за огромното съдействие, оказано за избирането на Варна за Европейска младежка столица.
„По лична покана на Емил Радев в града ни дойде Антонио Таяни, настоящ председател на Европейския парламент, който след това посещение остана с много топли и позитивни впечатления от морската столица на България”, припомни още Портних, отчитайки приноса на Емил Радев за разпознаваемостта на Варна в Европа.

„Когато кандидатствахме за финансиране за решаването на изключително важния проблем с охранителните канали в „Аспарухово”, община Варна беше първата в страната, която получи средства в размер от над 20 млн. лв. по фонд „Солидарност” директно от Брюксел. Дотогава нямаше такава практика у нас. С активната подкрепа на варненския представител в ЕП успяхме да съкратим сроковете за получаване на тази необходима подкрепа”, посочи още Портних в контекста на отчета на Емил Радев за изминалите пет години.

 
<
Петя Митева