Начало » Общност » Летище Варна с 13% спад на заявените полети заради фалит на немска авиокомпания

Летище Варна с 13% спад на заявените полети заради фалит на немска авиокомпания

Има регистриран спад на заявките за полети от 13 процента към летище Варна. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си във Варна. Тя обясни факта с фалита на авиокомпания „Германия“, тъй като в последния момент много трудно може да се пренасочи капацитет за полетите.

„Наистина се надявам с инициативите, които сме предприели предимно от двустранен характер, както с туроператори от Германия, така и с Русия, да успеем да достигнем нивата от миналата година. Но в момента прогнозите са за лек спад за летния сезон от около 2-3 процента“, уточни ресорният министър.

Тя обаче отчете, че картината е доста динамична и юни месец ще бъде изключително показателен за летен сезон 2019.

Николина Ангелкова увери, че министерството заедно с бранша следи какво се случва и набелязва мерки за компенсиране от други пазари. Министърът допълни, че се разработва специална програма, свързана с това да се привлекат повече чартърни полети през организирания туризъм. Тя допълни, че не става въпрос за субсидиране, но се проучват различни механизми, каквито предлагат Турция, Испания, Кипър и Хърватска в тази посока. До месец докладът, разработен с помощта на международен консултант трябва да е готов и да бъде подложен на обществено обсъждане. Това ще позволи да се привлекат повече полети към Варна и Бургас, които пилотно се разработват, допълни министър Ангелкова. По думите й, това ще помогне да се разширят крилата на сезона.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева