Начало » Общност » Техническият университет обжалва решението за възстановяването на бившия ректор Росен Василев пред Върховния касационен съд

Техническият университет обжалва решението за възстановяването на бившия ректор Росен Василев пред Върховния касационен съд

Варненският Технически университет ще обжалва решението на Окръжния съд, според което временно изпълняващият длъжността ректор Розалина Димова е нямала правомощията да отстрани предшественика си, научи BudnaVarna.bg.

Това става ясно от официално становище, публикувано на сайта на висшето учебно заведение.

http://www2.tu-varna.bg/tu-varna/index.php/novini/saobshteniya/1254-2019-05-04-13-30-46
„До постановяване на окончателно решение по правния спор никой няма право да твърди, че обжалваната заповед на проф.Димова е незаконосъобразна“, категоричен е новоизбраният ректор проф. Венцислав Вълчев.

Припомняме, че бившият ректор Росен Василев се прости с поста си поради установено плагиатство в научните му трудове от Комисията по академична етика към Министъра на образованието и науката.

От ТУ-Варна обръщат внимание на факта, че мандатът на Росен Василев като ректор беше прекратен със заповед на Министъра на образованието и науката, а проф. Розалина Димова прекратява единствено трудовото му правоотношение като „професор” и член на академичния състав.

„В този смисъл не може да не направи впечатление пълното противоречие в мотивите на Върховния административен съд и Окръжен съд Варна, пред които са подсъдни двете дела, по отношение тълкуването на това принципно положение, се казва в становището. Върховният административен съд в Определение №6286/24.04.2019г. по адм.д. №3549/2019г. посочва че: „мотивната част на заповедта на Министъра на образованието и науката, както от фактическа, така и от правна страна сочи безспорно „отстраняване” на ректора в рамките на мандата му”. В същото време Окръжен съд – Варна посочва, че е „извън правомощията на временно изпълняващия длъжността ректор да прекрати трудовото правоотношение на ректора, което е възникнало от избор”.

Окръжен съд – Варна също посочва „че правомощията на ВрИД ректора се свеждат до възможност за отнемане на научна степен или на академична длъжност, докато длъжността ректор е ръководна административна, а не академична длъжност и че може в съответствие с разпоредбата на чл.58 ЗВО да бъде отнета академичната длъжност „професор”, след което да се сезира Общото събрание на академичния съвет за отзоваване на ректора”. Прави впечатление използването на конструкцията „Общо събрание на академичния съвет” какъвто орган на академично управление не е предвиден в ЗВО, уточняват от ТУ.

По този начин две различни съдилища на Република България тълкуват един и същ акт по коренно различен начин – според ВАС актът на министъра освобождава от административната длъжност „ректор” Росен Василев, според мотивите на Окръжен съд – Варна – за това е необходимо изрично решение на Общото събрание на академичния съвет (какъвто орган няма).

Настоящото ръководство, чийто мандат приключва след по-малко от два месеца, прави пълна проверка на всички сключени договори по време на управлението на Росен Василев. Изяснява се финансовото състояние на университета, откриват се и се отстраняват несъответствия и нарушения, изпълняват се препоръки, получени в одитни доклади на многобройни контролни държавни органи, компенсират се сериозни забавяния в акредитационните и други академични процедури.

В заключение ръководството на Технически университет – Варна изразява вярата си в българската съдебна система, призовава за разум и спокойствие членовете на академичния и административен състав, уверява хилядите си студенти, че ТУ Варна притежава необходимите твърдост и воля, да поеме по нов път, в съответствие с традициите и авторитета му, създадени през годините.

„Българската общественост може да бъде спокойна за развитието на ТУ Варна, като резултатите от извършваните промени ще бъдат скоро видимо явни и несъмнени! Технически университет – Варна ще бъде отново единствено дом и храм на академизма!“, категоричен е проф. Венцислав Вълчев.

 

 
<
Петя Митева