Начало » Здраве » Безплатни консултации и мерене на кръвното във Варна за Световния ден на хипертонията

Безплатни консултации и мерене на кръвното във Варна за Световния ден на хипертонията

По повод Световния ден на хипертонията на 17 май от 11 до 18 часа на площад „Независимост“ (пред Операта) във Варна ще бъде разположен мобилен пункт, в който специалисти ще консултират и мерят безплатно кръвното налягане.

Инициативата е част от националната здравна кампания и се реализира от Българската лига по хипертония в партньорство с БЧК в 11 града в страната под наслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“.

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е заболяване, при което налягането в артериите е трайно повишено. То принуждава сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, и така изтощава сърдечния мускул.

Заболяването обикновено протича без симптоми и откриването му най-често става при профилактичен преглед или когато лицето е потърсило помощ за друг здравословен проблем. Някои хора с високо кръвно налягане съобщават за главоболие (особено в тила и сутрин), както и замайване, вертиго, тинит (бучене или шумене в ушите), промяна в зрението или епизоди на припадъци.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), който продължава да е сред основните причини за смъртност у нас.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева