Начало » Политика » ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта „може да изучава майчин език“, както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

„Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене“, закани се Лютви Местан.

„Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език“, добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност.

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

„Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо“, добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език.

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта.

 
<
Budnavarna