Начало » Общност » Безплатен лагер за деца със Синдром на Даун организират от варненска фондация

Безплатен лагер за деца със Синдром на Даун организират от варненска фондация

Втори безплатен летен лагер за деца със Синдром на Даун и техните родители, организира варненската Фондация „Живот със Синдром на Даун”. 90 деца и възрастни от страната ще се включат тази година в лагера, който ще се проведе в края на юни край Обзор, каза за радио Варна Силвена Христова, председател на фондацията. Целта на лагера е да осигурим равен достъп на деца със Синдром на Даун, да се включват в обществения и социалния живот, а предвидените занимания ще са подходящи и специално предназначени за техните възможности и възраст, каза още Силвена Христова. Тя посочи, че събраните средства са от продажба на техни артикули с кауза.

„Тези лагери са изключително ценни за нас като общество, защото освен, че ние родителите обменяме много опит, който е много важен и не можем в ежедневието да комуникираме така, както на живо, се събираме от различни градове в България, децата се опознават, а най-хубавото е, че така отдъхваме от натовареното ежедневие, от постоянното ходене на терапии, изисквания към децата и за това е много полезно.”, каза Силвена Христова в ефира на Радио Варна.

„За нас е много важно лагерът да е напълно безплатен, не защото семействата не могат да си го позволят, а защото ние като семейство на дете със Синдром на Даун виждаме колко са ценни всички средства, които имаме и как за всяка една терапия, всяка една допълнителна дейност, за да може да се развива всяко дете, са необходими средства.”, допълни тя.

Семейството на Силвена Христова /на снимката – таткото Краси, баткото Крис, мама Силвена и Микаела/ снима клипове от ежедневието си, в които „главната роля” е на дъщеря им 4–годишната Микаела, която е със Синдром на Даун. Клиповете си публикуват в you tube– Life with Down Syndrome и вече имат над 63 000 абонати. Видеата снима таткото Краси. Последният заснет клип се казва „Научи азбуката с Микаела” и в него ще видите как Микаела казва азбуката и рецитира стихотворението „Родна реч” по случай 24 май. Клипът е от няколко дни, но вече има над 78 000 показвания.

Промяната в обществото относно нагласите към хората със Синдром на Даун вече е факт, споделя още Силвена Христова. „Имаме изключително голяма подкрепа и много положителни отзиви. Постоянно ни срещат хора в различни градове, където отиваме и споделят как подкрепят хората със Синдром на Даун, колко знаят вече за тази диагноза, благодарение на видеоклиповете, които гледат и най-хубавото е, че това ни го споделят децата. А родителите им ни казват, че научават за видеоклиповете и за диагнозата от самите деца.”, каза още Силвена Христова.

Източник: Радио Варна

 
<
Петя Митева