Начало » Общност » Карта показва къде във Варненско може да се добие злато

Карта показва къде във Варненско може да се добие злато

На няколко места край Варна може да се добие самородно злато. Местата не са тайна и дори са описани в отворена карта, достъпна за всички в интернет. Картата е създадена от любители на археологията и търсенето на злато.

Почти всички реки в България за златоносни, смятат експерти. Анализ на златните предмети от Варненския халколитен некропол доказва, че ценният метал е добит именно от българските реки.

Златото от Варненското съкровище е добито чрез ситене, най-вероятно от реки в Стара планина, Средна гора и Странджа-Сакар, смята инж. д-р Йордан Бояджиев. Експертът по металография и изследовател в металообработването вече 13 години изследва златото от Варненския некропол. През ръцете му са минали над 800 праисторически златни предмети от съкровището.

Древното злато не се различава по химически състав от това, което може да се добие днес в самороден вид. Според експерта по металите, в България почти всички реки, които слизат от планина, са златоносни и от тях може да се добие ценната суровина. От днешна рационална гледна точка обаче този начин на златоизвличане не е рентабилен, смята инж. Бояджиев, който също е добивал злато от реките край Варна, за да докаже, че това е възможно.

Всички златоносни места у нас са посочени на Отворената карта на точните места на разсипно самородно злато в България. Картата е създадена от любители на археологията и търсенето на злато.

Източник: varnautre.bg

 
<
Петя Митева