Начало » Общност » Изложба „Хлябът и виното – от древността до наши дни“

Изложба „Хлябът и виното – от древността до наши дни“

На 14 юни (петък) от 16.00 часа в зала „ЮГ“ на Археологическия музей във Варна ще бъде открита изложбата „Хлябът и виното – от древността до наши дни“, която е част от поредицата ежегодни тематични изложби на Регионален исторически музей – Варна, научи BudnaVarna.bg.

В нея, чрез разнообразни експонати от колекциите на музея, изображения и откъси от стари текстове, се проследява историята на хляба и виното от дълбока древност до наши дни.

В изложбата са представени разнообразни археологически артефакти: керамични съдове, хромели, печати за хляб и т.н. Също така, различни предмети, свързани с българския традиционен бит, с Православието и фолклорните вярвания и ритуали. Чрез различни предмети и документи се проследява историята на хляба и виното и през светския ХХ в.: както темата за промишленото производство, така и  ролята им в ежедневния живот.

Акцент в изложбата е копието на едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино е забележителен със своята украса, разказваща в образи за богатата и тайнствена религия на траките. Съкровището е любезно предоставено за изложбата от Регионален исторически музей – Русе.

Посетителите могат да разгледат изложбата до края на месец септември т. г.

 
<
Петя Митева