Начало » Общност » Близо 2 млн. лв. е дала Община Варна за Тубдиспансера за пет години

Близо 2 млн. лв. е дала Община Варна за Тубдиспансера за пет години

На 1 748 893 лева възлизат изплатените средства от бюджета на Община Варна към Белодробната болница в града за период от 5 години ( от 2014 до 2019 г.). Това става ясно от доклад на директора на здравната дирекция Анастасия Георгиев, внесен за разглеждане в Общинския съвет от името на заместник-кмета Коста Базитов.

Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания, или Тубдиспансера, както е по-позната, от години е в затруднено финансово положение и дейността й се субсидира от Общината, като през май 2015 г. Общинският съвет взе решение за ликвидиране на дружеството и прехвърляне на дейността в друга болница.

Към днешна дата няма окончателно решение за дейността на белодробната болница, която продължава да е в тежко финансово състояние, като неотдавна се стигна и до запориране на сметките й.

През последните 4 години са водени редица разговори и кореспонденции относно дейността на белодробната болница, зад чието запазване Община Варна твърдо стои. През 2016 г. заместник-кметът Коста Базитов поставя въпроса за възможността за откриване на отделение по пневмология и фтизиатрия към МБАЛ „Св. Анна“ на вниманието на изпълнителния директор. До момента не е постъпило писмено становище от ръководството на болницата, се казва в доклада.

През 2017 г. местната власт се обединява около предложението да се иска увеличаване на стандарта за плащане на един туберкулозен болен за месец, което се случва в началото на тази година и финансово оздравяване на болницата с общински средства до вземането на окончателно решение от Министерството на здравеопазването.

Междувременно последното праща писма до двете болници „Св. Анна“ и „Св. Марина“ да обсъдят възможността за разкриване на обособена структура по специалността „Пневмология и фтизиатрия“, в резултат на което от „Св. Марина“ отправят молба до общината да получат информация за финансовото състояние на Тубдиспансера за последните пет години и за земята и сградите, които ползва.

Към 30 април 2019 г. Белодробната болница има задължения в размер на около 107 000 лева. Към тази дата са се дължали заплати на персонала за периода от януари 2019 г. до април 2019 г. През 2018 г. през Консултативно-диагностичния блок са преминали 2 757 души, от които 730 деца до 17 години. 89 души са постъпили за лечение през 2018 г., а от началото на 2019 г. – 27 души.

От изключително значение е да се обмисли запазването на Белодробната болница, а не неговото закриване, заявяват от здравната дирекция. При все това от общинската администрация подкрепят прехвърлянето на дейността към МБАЛ „Св. Анна“ или УМБАЛ „Св. Марина“. До осъществяването на този модел би следвало да се изготви оздравителен план с мерки за оптимизиране на разходите. Има и вариант за запазване на болницата и инвестиционно пребазиране на стационара от село Звездица на ул. „Мануш войвода“ във Варна, което би могло да се случи след изготвянето на техническа оценка.

Източник: varnautre.bg

 
<
Петя Митева