Начало » Общност » СУПЦ във Варна се превърна в гето на бежанци

СУПЦ във Варна се превърна в гето на бежанци

Retro_Muzei

Читател изпрати  кадър, на който се вижда огромна камара отпадъци в двора на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. В сградата на социално-учебното заведение се помещава и общинския приют, в който се настаняват бездомни. Там преди време бяха настанени обитателите на ромската махала Максуда, чиито незаконни къщи бяха съборени.

„Това е картинката, към днешна дата, на състоянието на сградата на СУПЦ „Анастасия Железкова“. Ужасът ескалира ежедневно. Видно е, че циганите превръщат цялото пространство в подобие на Максуда… Хората от квартал „Победа“ са в ужас и отчаяние, а кметчето Христо Христов, се прави, че проблем няма… Настава време за нови протести…“, пише читателят на „Петел“, който ни изпрати тази снимка.

Retro_Muzei

Миналата година граждани, живеещи около СУПЦ, излязоха на протест заради настаняването на останалите без покрив роми. Тогава кметът на район „Младост“ заяви, че мярката е само временна.

На въпрос за състоянието на СУПЦ, от пресцентъра на община Варна отговориха, че там е започнало почистване на двора, като настанените са се включили в него активно. За целта на място са докарани и два големи контейнера. В социалния център на общината са настанени хора в риск, многодетни майки, възрастни хора с увреждания, както и клошари. От общината не коментираха дали там все още остават хора, дошли от съборените къщи в Максуда.

Това е вторият сигнал на граждани за ставащото в СУПЦ и общежитията в този квартал в рамките на седмица. Граждани изразиха съмнение, че там се настаняват мигранти, потърсили убежище във Варна. Институциите категорично отрекоха този слух.

 

Източник: Петел

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *