Начало » Общност » Инж. Иво Иванов, експерт по мълниезащита от Варна: Само 20% от сградите в България имат изградена мълниезащитна инсталация

Инж. Иво Иванов, експерт по мълниезащита от Варна: Само 20% от сградите в България имат изградена мълниезащитна инсталация

Само 20% от сградите в България имат изградена мълниезащитна инсталация. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна експертът по мълниезащита от града инж. Иво Иванов. Той обясни, че Наредба № 4 от 22 декември 2010 г. за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства, регламентира проектирането, изграждането и поддържането на мълниезащитните инсталации в страната. Така преди сградите да бъдат пуснати в експлоатация, трябва да имат изградена инсталация преди да получат Акт 16. Според него обаче много от сградите са строени преди приемането на закона и нямат такива съоръжения.

„Ако имат мълниезащитна инсталация тя поради ремонт на покрива е прекъсната, премахната, или въобще няма. Мога да ви дам пример с един панелен блок. Тези блокове масово им се извършва ремонт на покривите и тези инсталации се премахват и след това не се възстановяват. А пък примерно един панелен блок, той е изцяло направен от стомано-бетон, който е силен проводник и при евентуален удар на мълния, ако няма такава инсталация, самия ток на мълнията може да проникне през самите арматури, панели и дори да порази човек вътре в самото жилище“, обясни специалистът. По думите му, по този въпрос трябва да се вземат незабавни мерки, защото тенденцията в България е към увеличаване на гръмотевичните бури.

Инж. Иво Иванов посочи, че е препоръчително собствениците или ползвателите на жилищни сгради да се обърнат към специализирана фирма, която може да провери изправността на гръмоотвода и да обясни дали той е изграден спрямо изискванията на българското и европейското законодателство. „Още повече, че тази инсталация, нейната функция е не само да се направи, ами тя трябва да се поддържа и да се стопанисва правилно. Примерно тя трябва да се проверява на 1-2 или 3 години, а пък всяка извънредна проверка трябва да се осъществи след всяко попадение на мълния и ако стане някоя голяма буря, то самата инсталация може да бъде компрометирана“, каза още експертът.

По думите му, при падане на мълния върху гръмоотвода се генерират големи токове и милиони волтове напрежения, които могат да доведат до разкъсване на някои от компонентите на системата и тя да стане неактивна при следващ удар.

 
<
Петя Митева