Начало » Интересно » Русия тренира война срещу терора

Русия тренира война срещу терора

Руските военни започнаха мащабно учение, симулиращо отговор на заплаха за сигурността в Централна Азия, предаде ТАСС.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че ученията са „проверка за способността на въоръжените сили да гарантират военната сигурност в централноазиатския регион, където остават сериозни заплахи от терористичен характер“.

Русия има военен контингент в Таджикистан, който граничи с Афганистан, и разполага с военновъздушна база в Киргизстан. Москва се опасява от евентуално проникване на въоръжени лица от Афганистан в бившите съветски републики в Централна Азия.

ТАСС определи започналите петдневни учения като „внезапна проверка на бойната готовност“ в Централния военен окръг на Руската федерация. По думите на Шойгу маневрите ще обхванат 35 стрелкови полигона.

 

Руски военен експерт обясни пред ТАСС, че ученията се провеждат главно заради „нарасналата активност на НАТО в близост до руските граници и особено в Прибалтика и Полша“.

Според председателя на организацията „Офицерите на Русия“ генерал Сергей Липовой маневрите са свързани също с изострянето на напрежението между САЩ и Иран, както и със събитията в Грузия, зад които по думите му „стоят американците“.

 
<
Budnavarna