Начало » Общност » Ремонтират параклис в старите гробища във Варна

Ремонтират параклис в старите гробища във Варна

Параклисът във Варненските централни гробища се нуждае от основен ремонт. Храмът е в лошо състояние – с рушащи се корнизи, повреден покрив и непригодно за погребален обред вътрешно разпределение. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ решиха да подкрепят реконструкцията, като отпуснаха до 110 хил. лева, научи BudnaVarna.bg

Средствата няма да бъдат предоставени от бюджета на Община Варна, а от хазната на ОП „Пазари“ и „Обреди“ под формата на дарения. Двете дружества са в добро състояние и биха могли да дадат от наличните си финансови средства за ремонт на храма.

Членовете на комисията гласуваха и средства в размер на близо 35 500 лв. за обновяване на фасадите на Арменското училище и Арменската църква „Свети Саркис“. Двете сгради се намират в един и същи имот и са част от архитектурните паметници с културно и историческо значение във Варна.

Община Варна досега не е отпускала средства за двете знакови за арменската общност сгради. Наред с това дворът им се ползва ежедневно от ученици на СУ „Св. Климент Охридски“, бе изтъкнато на днешното заседание.

 

 
<
Петя Митева