Начало » Общност » Варна отбелязват канонизацията на Майка Тереза

Варна отбелязват канонизацията на Майка Тереза

Retro_Muzei

Варненската католическа общност също ще отбележи провъзгласяването на Майка Тереза за светица, което е планирано за началото на септември във Ватикана.

Своите молитви за благодарност по повод канонизирането сестрите на милосърдието от ордена на Майка Тереза ще отправят във Варна днес – 10 септември в тържествена литургия.

Богослужението ще се състои в църквата „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“ в 11.00 часа, която се намира на ул. „Преслав“.

Retro_Muzei

Майка Тереза бе обявена за блажена през 2003 година от папа Йоан Павел II, който постави началото на процеса по канонизацията. Това се случи още преди да е изтекъл необходимия период от пет години след смъртта според католическите канони. Това става благодарение на признанието за чудодейно изцеление с нейното застъпничество на жена от Индия с тумор в корема. Второто признато чудо е за излекуването на 42-годишен бразилец в последен стадий на злокачествен тумор на мозъка.

Според свидетелствата пълното оздравяване на болния става след силните му молитви към Майка Тереза, а за чудото медицинските изследвания, направени през 2008 година, показват, че ракът е напълно изчезнал, след като вече се е бил разпространил в голяма част от мозъка.

Датата, която ще бъде отредена за почит към Майка Тереза в календара на Католическата църква, е денят на нейната кончина – 5 септември. Самата канонизация ще се състои на 4 септември.

Майка Тереза, чието светското име Агнес Гонджа Бояджиу, е родена на 26 август 1910 година в Скопие в семейство на албански католици. Основаният от Майка Тереза орден наброява над 5000 монахини в 121 страни. През 1979 година Майка Тереза получава Нобелова награда за мир, през 1980 година – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 година – британския Орден за заслуги. Майка Тереза си отива от този свят на 87-годишна възраст на 5 септември 1997 година.

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *