Начало » Култура » Световноизвестен тромпетист ще свири в родна Варна

Световноизвестен тромпетист ще свири в родна Варна

Първият тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Аместердам – Мирослав Петров, ще представи рецитал с пианиста Боян Бъчваров пред варненската публика.

Те ще изпълнят „Импресия за тромпет“ на 9-ти юли от 19.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Зрителите ще имат възможност да се насладят на „Ария на звънчетата“ от операта „Лакмѐ“ на Лео Делиб, в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през „Концерт за колоратурен сопран и оркестър“ на руския автор Райнхолд Глиер, в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в „Размишление“ на Чайковски и ще се докосне до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с „Концерт за тромпет и оркестър“ на френския неокласик Анри Томази.

Мирослав Петков започва музикалния си път от родната Варна в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. След четири години, през които е първи тромпет в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист и на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен майстор в класическия репертоар, той е обичан от публиката и заради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и успешно го вплита в своите джаз импровизации.

Събитието е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пълната програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2019, който се организира от Община Варна, в партньорстов с Министерството на културата – тук.

 
<
Петя Митева