Начало » Култура » Изложба с исторически фотографии на град Варна

Изложба с исторически фотографии на град Варна

В рамките на три седмици варненци ще могат да се насладят на изложба „Таляна“, която се организира на площада пред варненския Дом на архитекта, заключен между ул. „Преслав“ и ул. „Мусала“, научи BudnaVarna.bg.
Откриването на изложбата ще се състои на 15 юли (понеделник) от 18:00 часа.
Идеята за събитието е на фондация „Иноватор“, чиято цел е да събуди любопитството и отношението на варненци към историята и културата на града. За изложбата екипът споделя: „Чрез изложените исторически фотографии на сгради, улички и обществени места от централната част на града и в частност от мястото, което днес наричаме Таляна, отправяме поглед към миналото на Варна, за да видим как е изглеждал градът тогава, какво се е променило и какво можем да направим ние днес. Кафенета, хотели, площади, морски бани – всички тези места носят в себе си историите на хилядите души, живели тук преди нас. Наша задача е да съхраним и предадем тези спомени на тези след нас, за да знаят и за да не забравят.“
Фотографиите са предоставени от Варненска дигитална библиотека, Държавен архив – Варна, Музей „Стара Варна“ и частни колекционери – Християн Облаков, Венцислава Недялкова и други. Изложбата се осъществява като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Предстоят още събития, свързани с фотографии от историческия център, както и онлайн кампания за опазване на наследството.
 
<
Петя Митева