Начало » Общност » Ето кои са най-желаните паралелки след 7-и клас във Варна

Ето кои са най-желаните паралелки след 7-и клас във Варна

Справка за минималния бал по паралелки на първото класиране за прием след седми клас показва кои са най-желаните гимназии и специалности във Варна.

Традиционно на първите три позиции са паралелки в Математическата гимназия.

Най-висок е минималаният бал за паралелката „Математика и информатика“ с преподаване на немски език. Тук последния приет бъдещ осмокласник има 475 точки. 451,750 точки са били нужни за прием във втората по интерес специалност – „Софтуерни и хардуерни науки“ с изучаване на немски език. В топ 3 е и „Системно програмиране“ с английски език – 446 точки.

Веднага след това са немските паралелки в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ с усилено изучаване на английски език, математика и информационни технологии,  за които са били нужни поне 439 точки.

На пето място е специалността „Математика и информатика“ с английски език (434,5 точки). Тук се е записал и ученикът, изкарал най-висок бал в кампанията след 7-и клас във Варна – 496,5 точки.

Нататък в топ 10 се редуват различните паралелки в Първа езикова и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, разделени според това кой друг предмет ще се изучава с допълнителни часове.

Ето и какви са били минималните балове на елитните гимназии във Варна:

В  Математическата гимназия „летвата е паднала“ на 434,5 точки.

На второ място е Първа езикова, където за влизане са били нужни поне 407,5 точки.

В ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – 378,5, а в 4-та езикова – 354,5 точки.

Сред професионалните гимназии най-висок бал е бил нужен за специалността „Икономика и мениджмънт“ във Варненската търговска гимназия „Г.С. Раковски“ .

Източник: bnr.bg

 
<
Петя Митева