Начало » Общност » Доброволци ще мерят чистотата във Варна

Доброволци ще мерят чистотата във Варна

Мащабно събиране на данни по няколко параметъра на околната среда – наличие на прахови частици във въздуха, нива на шум, GSM и UV лъчения, предстои това лято във Варна по проект на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Пунктовете за събиране на информация ще бъдат разположени в различни точки на града – ключови кръстовища, булеварди, зелени площи, като част от данните ще бъдат публикувани в реално време, а други ще се обработват, анализират и ще се оповестяват по-късно.

Проектът „Лятна еколаборатория 2019“ ще се осъществи с помощта на доброволци на възраст между 15 и 29 г. Те ще бъдат снабдени с апартура, с която да извършват измервания на терен в рамките на половин работен ден, а на следващия да обработват получените данни в офиса на ОЦОСУР.

Преди реалния мониторинг ще бъдат проведени 6 обучения, всяко от които ще бъде фокусирано върху един от екологичните проблеми на съвременната градска култура – качество на въздуха, водите, храните, нивата на шум, GSM и UV лъчения. Предвиждат се посещения на структури и лаборатории за контрол. На специално организиран пленер в края на август в с. Езерец, където сдружението има своя база, пък ще се проведе изнесено обучение по наблюдение на биологичното разнообразие и качеството на почвите.

„Лятна еколаборатория“ е идея за ангажиране на млади хора, интересуващи се от екологичните проблеми, в процесите на активно наблюдение, събиране, анализиране и оповестяване на информация за качеството на околната среда. Желаещите да се включат в проекта може да изпратят кратка информация за себе си и контакти за обратна връзка на електронен адрес: pecsd@net-bg.net, съобщиха от ОЦОСУР.

Проектът се реализира по програма „Младежки проекти 2019“ на община Варна.

 
<
Budnavarna