Начало » Общност » Как изглежда розариумът в Морската градина (снимки)

Как изглежда розариумът в Морската градина (снимки)

В недотам добро състояние е възстановеният розариум в Морската градина на Варна, алармира Георги Томов, който изпрати и снимки на цветната градинка. По думите му мястото е обрасло с плевели и трева, а повечето от розите не са се хванали. Поддръжката не е на ниво, смята варненецът.

А тези каменни басейнчета (виж снимка) са си направо опасни. Не са осветени и някой може да се пребие вечерта, предупреждава още той.

Розариумът бе възстановен в началото на юни тази година по проект за обновяване на Морската градина, като по данни на общинската администрация в отделните площи и карета са засадени над 4000 стръка рози от над 30 сорта. Розите са засадени върху тревен килим, като се очаква след израстването и разцъфването им да оформят цветни фигури.

Идеята бе да се възстанови автентичният вид на розариума, така, както той е фигурирал като паметник на градинското и парковото изкуство, в това число с водните огледала, перголите, настилката от варовикови плочи и от червен пясък. Изградено е и видеонаблюдение с цел предпазване от посегателства и вандалски набези.

За да бъде постигнат истинският ефект от новите попълнения в розариума са нужни време и много грижи, предупредиха общински експерти след откриването на обекта.

Източник: varnautre.bg

Снимки: Георги Томов

 
<
Петя Митева