Начало » Общност » Дънните ями и мъртвото вълнение са сред основните опасности, които крие морето във Варна през август

Дънните ями и мъртвото вълнение са сред основните опасности, които крие морето във Варна през август

Дънните ями и мъртвото вълнение са сред основните опасности, които крие морето през август. Това коментира Вили Цеков от Водноспасителната служба към Българския червен кръст в областта. По думите му, август е един от най-рисковите месеци за ходене на море и за плуване. Причината е, че се появява така нареченото мъртво вълнение. За тези, които не са запознати, той обясни, че на повърхността на водата нищо не се вижда, но отдолу вълната тегли и предизвиква невъзможност за връщане на къпещия се към брега.

„Това вълнение се движи перпендикулярно към брега. Така че, ако някой случайно попадне в такава ситуация и усеща, че не може да излезе, трябва да плува успоредно, за да се отдалечи от този перпендикулярен поток“, обясни Вили Цеков. Той добави, че дънни ями се появяват вследствие на мъртвото вълнение. Характерното за тях, е че дори за един ден, на пет метра от брега може да се появи дънна яма, която да е висока колкото човешки бой. „Ако съответно човекът не може да плува, се появява паника, а знаем, че паниката е най-опасното нещо, когато си във водата“, добави още представителят на Водноспасителната служба в града.

Вили Цеков посочи още, че дънни ями могат да се очакват навсякъде, но един от най-опасните плажове в това отношение е този на „Кабакум“, както и пред курорта „Камчия“, поради наличието на устието на реката там. „На Градския плаж също в определени райони също се случва. Но аз съм забелязал добросъвестни спасители, които си проверяват всяка сутрин дъното на района за морски ями и съответно предупреждават плажуващите или пък ги обозначават с табели“, добави Вили Цеков.

Източник: ИА Фокус

 
<
Петя Митева