Начало » Политика » Кметът на Варна Иван Портних проговори за наводненията! Проблемът ще се реши през…….

Кметът на Варна Иван Портних проговори за наводненията! Проблемът ще се реши през…….

Генералното решение на проблема с наводняването на Варна при обилни валежи може да стане факт през 2019 година с реализирането на мащабни проекти за около 200 млн. лв. Това съобщи в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик Варна кметът Иван Портних.

Освен че е стара, канализацията в града не е пригодена да поема толкова големи количества валежи, обясни той. В момента се готви документация и се възлагат анализи за европейско финансиране по сектор „ВиК“ за около 200 млн. лв., с които Варна да реши проблемите с канализацията си. Една от причините за наводненията след обилни валежи е това, че битовата и дъждовната канализация са слети в много части на града. Наложително е те да бъдат разделени, за да се предотвратят бъдещи големи наводнения.

Портних изрази надежда, че европарите ще бъдат отпуснати и с тяхна помощ проблемът с варненската канализация ще бъде решен. Предстои продължението на колектора „Битоля – Пирин“, който ще пресече дъждовните води, слизащи към ниската част на града, както и с разделяне на битовата от дъждовната канализация в ниската част на „Одесос“. Всеки от двата етапа е на стойност около 30 млн. лв.

Дотогава е създадена организация в проблемните зони на града да дежурят аварийни екипи. Ситуацията ще се подобри и след ремонта на булевардите „Цар Освободител“ и „Приморски“, където ще се разшири дъждоприемната канализация, увери кметът. Активно се работи и по двата охранителни канала в „Аспарухово“.

Budnavarna

Коментари (1)

  1. Рита каза:

    А Константиново част от плана ли е? Където въобще няма канализация! След дъждовете улиците са като след бомбандировки. Нещо много ни забравят от община Варна….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *